Wednesday, November 21, 2007

Ibu-Ibu... Masyarakat Memerlukanmu

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Ishhh... lewat sungguh buletin bulan ni keluar. Baru ada kesempatan nak menaip lepas lebih sebulan sibuk dengan pelbagai acara terutama jemputan rumah terbuka Hari Raya di sana sini. Dan dah dekat nak hujung tahun ni mesyuarat pun tak kurang juga kerapnya. Sana mesyuarat persatuan penduduk, sini temujanji perniagaan.. . dan paling baru... Tabika Perpaduan yang tutup sekejap kat taman saya ni (yang saya pengerusikan) nak buka semula selepas mendapat peruntukan dan kelulusan dari kementerian. .. jadi mesyuaratlah lagi.... hehehe.

Sapo kato duduk kek ghumah jadi suri ghumah ni sonang... hehehe... speaking negori la pulak... hehehe...

Walau pun berstatus suri rumah sepenuh masa tidak bermakna kita tidak boleh terus memberikan sumbangan di luar. Kemahiran, skil dan pengalaman yang kita ada akan lebih bermanafaat jika dapat disalurkan kepada masyarakat. Terutama dalam membangunkan generasi pelapis masa depan (anak-anak kita). Tentunya satu kerugian kepada agama, bangsa dan negara jika kita, setelah bergelar ibu dan suri rumah sepenuh masa, hanya memendamkan ilmu yang ada.

Sumbangan boleh kita berikan dalam pelbagai cara. Contohnya, jika anda masa di sekolah dulu hebat dalam Matematik... apa salahnya menganjurkan kelas bimbingan Matematik secara percuma kepada bakal calon UPSR dan PMR di taman perumahan anda. Dua atau tiga kali seminggu sudah memadai. Melalui sumbangan ini anda bukan sahaja membantu anak-anak bangsa untuk cemerlang dalam akademik, anda juga dapat membantu mengurangkan tekanan ekonomi keluarga pelajar terbabit yang kini tidak lagi perlu mengeluarkan belanja lebih untuk kelas-kelas tuisyen. Untuk kita pula... sumbangan ini merupakan amal jariah yang, insyaAllah, menjadi saham berterusan untuk kita di akhirat nanti.

Oh yea... bawa sekali anak anda masa kelas bimbingan tu. Kenapa?

Emmm... saya pasti ibu-ibu tentu setuju dengan saya yang lebih mudah mengajar anak orang berbanding mendidik anak sendiri, kan? Susah benar dia nak dengar arahan kita... tapi apa sahaja yang cikgu suruh patuh sunggu dia ikut. Dengan membawa anak-anak ke kelas seperti ini... anda seperti kata pepatah Inggeris, "kill two birds with one stone". Anak anda akan mudah menerima ilmu yang cuba anda sampaikan kerana pada senario ini anda, pada minda si anak, merupakan seorang guru... dan bukan lagi ibu yang mudah nak dia ambil kesempatan untuk bermanja... hehehe...

Hujung minggu ini anak-anak kita akan memulakan cuti persekolahan. Enam minggu merupakan satu tempoh yang agak panjang yang perlu kita atur dan isi dengan aktiviti berfaedah buat anak-anak. Ambil sedikit masa untuk duduk dan berbincang dengan suami/isteri juga dengan anak-anak bagaimana hari-hari cuti persekolahan ini dapat dipenuhkan dengan sebaiknya.

Antara aktiviti yang kami rasakan sesuai adalah menghantar anak-anak ke kem motivasi dan solat, berkunjung ke pusat-pusat ilmu (seperti Pusat Sains Negara dan Petrosains), bercuti sekeluarga di dalam dan luar negara, dan bermacam-macam lagi aktiviti bermanafaat lain yang boleh dilakukan sekeluarga.

Buat ibu-ibu dan para bapa... ambil juga peluang cuti persekolahan ini untuk melatih dan memantapkan skil membaca anak-anak... terutama buat anak-anak yang bakal melangkahkan kaki ke Tahun Satu tahun hadapan. Persediaan awal ini akan memberikan keyakinan tambahan buat mereka untuk menempuh alam persekolahan yang penuh mencabar.

Rasa cukup dulu lah bicara saya kali ini. Sebelum menutup bicara suka saya mengambil kesempatan ini untuk mengucapkan jutaan terima kasih kepada rakan-rakan yang telah dapat hadir ke Perjumpaan Hari Raya AdikBijak.com yang telah diadakan pada 4 Nov 2007 lalu di Taman Tasik Shah Alam. Kami rasa cukup gembira kerana kehadiran pada perjumpaan kali kedua ini berkali ganda lebih ramai berbanding tahun sebelumnya. Dengan sokongan seperti ini telah membakar semangat kami untuk terus mengadakan program-program yang dapat mengeratkan hubungan kita di dalam keluarga besar AdikBijak.com.

Buat rakan-rakan yang tidak dapat hadir... anda boleh rasakan kemeriahan majlis ini dengan mengunjungi Dairi Bergambar AdikBijak.com dengan KLIK DI SINI.


Kita berbicara lagi nanti....

"SELANGKAH LEBIH BIJAK"

Puan Rosnita
AdikBijak.com

No comments: