Sunday, January 13, 2008

Bersediahkan Anak-Anak Kita Untuk ke Sekolah? (Bah. II)

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Pertama sekali saya nak memohon berbanyak maaf kerana lambat sungguh Buletin AdikBijak.com kali ini dikeluarkan. Al-maklum sibuk sebab anak mula mendaftar semula ke sekolah... terkejar ke sana... terkejar ke sini menyelesaikan pelbagai urusan. Dekat sebulan setengah berehat dari menghantar anak ke sekolah... bila mula semula... fuhhh... rasa macam nak putus nafas. Dan tahun ini anak saya, Tasha, bersekolah sebelah petang pula... jadi rutin hariannya agak berbeza berbanding tahun lalu. Bukan sahaja anak, umminya juga perlu membuat adjustment kepada rutin yang baru.

Bercakap fasal sekolah ni... ingin saya kongsikan sedikit kisah yang berlaku masa saya mendaftarkan anak ke sekolah baru-baru ini. Nak kata lucu tak juga, nak kata serius juga tidak... tetapi ia melekat kuat dalam ingatan saya.

Pagi hari pendaftaran antara perkara pertama yang kami (saya dan suami) lakukan adalah melihat senarai nama pada papan kenyataan sekolah untuk mengetahui kelas mana Tasha akan ditempatkan tahun ini. Bila dah tahu kelas mana nanti mudah bila nak berurusan dengan guru dan sebagainya.

Sedang kami belek-belek senarai yang dipaparkan kami agak kehairanan kenapa pula Tasha diletakkan di kelas 2B (Bestari)? Kenapa tidak di kelas 2D (Dedikasi) kerana tahun lalu dia belajar di kelas 1D.

Untuk makluman rakan-rakan, susunan kelas di sekolah anak saya ni agak aneh sikit. Kelas "A"-"C" untuk murid-muri lemah, sementara kelas "D" - "H" untuk pelajar-pelajar biasa.

Sedang saya dan suami meneka-neka sebabnya, seorang kakak menyampuk dan berkata; "Anak awak mesti ada lemah kat mana-mana. Tu sebab masuk kelas B. Tu tengok kelas A... semua budak-budak yang belum boleh membaca. Anak buah akak ada kat dalam kelas tuh" katanya dengan nada kedengaran sedikit bangga (?)

"Adalah tu yang anak awak lemah tu... Anak buah akak dah darjah dua tapi belum boleh baca. Tu sekolah kumpul dalam satu kelas. Ada lah tu yang anak awak lemah" tegasnya lagi bersungguh-sungguh.

Hmmm... kami cuma mampu memberikan senyuman kepada kakak tadi atas maklumat yang diberikannya. Takkan nak argue balik... untuk apa, kan?

Kami akhirnya dapat tahu yang ada perubahan dibuat pihak sekolah tahun ini dalam susunan kelas. Kelas "A" menempatkan para pelajar yang masih mempunyai masalah membaca dan belajar, sementara kelas "B" - "H" diletakkan para pelajar berdasarkan kedudukan mereka dalam sekolah. Maknanya 35 pelajar terbaik sekolah diletakkan dalam satu kelas... iaitu kelas "B". Alhamdulillah.

Apa yang bermain-main dan menghantui minda kami dari peristiwa ini adalah... dalam negara telah mencapai kemerdekaan 50 tahun, mengapa masih lagi ada anak-anak bangsa yang bukan sahaja gagal menguasai ilmu, tetapi lebih parah lagi gagal menguasai skil asas yang sangat perlu iaitu MEMBACA, MENULIS dan MENGIRA. Rakan-rakan jangan terkejut jika saya beritahu ada para pelajar yang dah masuk sekolah menengah pun masih belum dapat menguasai skil asas ini.

Kami tak mahu sentuh peranan pihak sekolah, para pemikir akademik dan juga peranan kerajaan dalam masalah serius ini. Sebaliknya kami lebih suka menyentuh kepada peranan kita sebagai ibu bapa yang menjadi tonggak asas kepada kecemerlangan anak-anak kita.

Rakan-rakan semua... Tidak dapatkah rakan-rakan bayangkan betapa sayunya perasaan anak-anak kita yang terpaksa duduk di dalam kelas "lemah" sedang rakan-rakannya yang lain berada dalam kelas yang "baik"? Apa pula rasanya bila rakan-rakan lain mengetahui yang dia tidak pandai membaca? Tidakkah ini akan memberikan implikasi negatif kepada anak-anak ini dari segi mental, emosi dan sosialnya?

Kita tidak lagi boleh mengharapkan pihak sekolah semata-mata untuk mengatasi masalah ini. Sistem pendidikan hari ini telah jauh berbeza. Jika 15-20 tahun dahulu anak-anak di dalam Tahun 1 baru mula belajar mengenal ABC... tetapi kini anak-anak kita mesti telah menguasai skil asas MEMBACA, MENULIS dan MENGIRA sebelum melangkah ke alam persekolahan.

Peranan kita sebagai ibu bapa dalam memberikan pendidikan dan bimbingan di rumah kini menjadi semakin penting dan perlu. Biar macam mana sibuk pun kita... bekerja atau menguruskan rumah tangga... keperluan mendidik anak-anak perlu diletakkan pada prioriti tinggi dalam urusan seharian.

Buat rakan-rakan yang mempunyai anak-anak yang belum bersekolah... luangkanlah sedikit masa setiap hari untuk melatihnya membaca. Seperti yang pernah saya sentuh sebelum ini, anak-anak yang gagal menguasai kemahiran membaca akan menghadapai masalah untuk menguasai apa juga ilmu.

Kepada rakan-rakan yang anak-anaknya kini sudah mula bersekolah (seperti saya)... juga luangkan sedikit masa untuk mengikuti dan memantau perkembangan akademiknya. Berikan bimbingan yang sewajarnya sewaktu di rumah. Juga... paling-paling penting... pastikan anak-anak tidak tinggalkan solat biar di sekolah dan di rumah. Untuk menjadi anak-anak yang benar-benar cemerlang perlu cemerlang dalam apa juga urusan dunianya dan juga akhiratnya.

Hmmm... maaf panjang sedikit celoteh kali ini. Saya berharap sedikit sebanyak celoteh ini dapat memberikan manafaat buat saya dan rakan-rakan semua.

Sebelum saya akhiri, seperti yang dijanjikan bulan lalu saya kongsikan sedikit lagi Tips Keselamatan Diri dan kali ini keselamatan anak-anak di sekolah pula. Tentang keselamatan jalanraya saya pasti anda semua dah mahir... jadi saya sentuh dari aspek lain pula. Ingatkan anak-anak anda perkara-perkara berikut:

  • Jika ingin ke tandas... jangan pergi berseorangan. Minta kebenaran guru untuk membawa seorang rakan bagi menemani anak anda ke tandas. Cara ini amat membantu dalam hal kecemasan seperti terjatuh di dalam tandas di mana rakan tadi dapat kembali dan memaklumkan kepada guru. Lebih utama cara ini dapat mengelakkan anak-anak dari diganggu oleh "penjenayah" yang mungkin mengambil peluang terhadap anak-anak yang berjalan atau berada di tandas bersendirian.
  • Jika diminta untuk bertemu guru selepas kelas, pastikan anak anda ditemani seorang rakan lagi. Jangan biarkan mereka "bersendirian" menemui guru terbabit.
  • Maklumkan kepada anak-anak tempat-tempat yang boleh dan tidak boleh mereka pergi samada di dalam dan di luar sekolah. Contohnya bangunan setor, atau bangunan lama, atau tempat-tempat yang jauh dari pandangan umum perlu mereka dijahui.
  • Jangan bercakap atau menerima sesuatu dari orang yang tidak dikenali. Walau pun orang tersebut memanggil menggunakan namanya. Ingat...!!! Anak-anak kita semuanya mempunya tag nama pada baju yang mudah dilihat oleh siapa sahaja. Justeru memanggil mereka menggunakan nama tidak bermakna si pemanggil adalah orang yang dikenali.
  • Jika diganggu... jauhkan diri dengan segera (lari!!!). Jika terus diganggu... atau di dalam kecemasan jeritlah "API!!!"... "API!!!"... "API!!!". Kenapa jerit "api" pula...? Mengikut kajian jeritan "api" lebih menarik perhatian orang di sekeliling berbanding jeritan meminta tolong.

Itu sahaja buat kali ini. Bulan hadapan akan saya kongsikan pula tips bagaimana melatih anak anda menjaga barang-barang peribadinya (seperti buku, pensil, pemadam dan lain-lain) semasa di sekolah dan mengatasi gejala buli.

Akhir kata, kami di AdikBijak.com ingin mengucapkan selamat menyambut Maal Hijrah 1429. Semoga tahun baru yang mendatang ini menjanjikan sejuta rahmat dan keceriaan buat kita semua. Dan buat anak-anak... Selamat Kembali ke Sekolah. Jadilah pelajar yang cemerlang yang menjadi kebangaan ibu dan ayah.


"SELANGKAH LEBIH BIJAK"

Puan Rosnita
AdikBijak.com

No comments: