Friday, May 11, 2007

AdikBijak.com Kini Berusia 1 Tahun... Yeaa!!!

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Emmm... agak lewat sedikit saya menulis dan menghantar Buletin AdikBijak.com bagi bulan ini. Maaf yea... terutama buat rakan-rakan ABc yang ternanti-nantikan Tips Mendidik Anak Cepat Membaca yang terbaru.

Agak sibuk sedikit minggu lalu kerana kami terlibat dengan Program Galakkan Membaca bersama Perpustakaan Awam Kuala Pilah, dan hujung minggu baru-baru ini pula terlibat dengan program Konvoi Berkereta Berkeluarga KMC-AdikBijak-MaxFuelPower ke Cameron Highland. Ni baru nak bernafas balik. Banyak nak saya ceritakan berkenaan kedua-dua program tersebut... tapi saya simpan dulu sehingga ke penghujung Secebis Bicara ini. Tungguuuu...

Pejam... celik... pejam... celik... tak sangka pada bulan ini (Mei 2007) usia AdikBijak.com telah menjangkau 1 Tahun. Kalau bayi tu... pada usia begini baru sahaja lepas menguasai kemahiran merangkak dan kini sudah mula untuk berjalan dan seterusnya berlari. Begitu juga dengan kami di ABc. Jika setahun yang lalu keluarga ABc ini hanya bermula dengan kira-kira 100 orang ahli... kini pada ulang tahun pertamanya AdikBijak.com telah dapat menghimpunkan hampir 3500 orang ibu bapa, pendidik, dan orang perseorangan dari seluruh pelusuk dunia.

Dari fokus kepada menjual buku kanak-kanak semata-mata secara online, kini AdikBijak.com telah meluaskan skop operasinya meliputi penganjuran Seminar dan Bengkel Cepat Membaca, membekalkan buku-buku ke kedai-kedai, hospital, perpustakaan, tadika dan stesen petrol. Yang lebih utama kami sudah memulakan usaha untuk mempromosikan secara lebih agresif tentang peri pentingnya menguasai kemahiran membaca dan konsep cintai buku di kalangan kanak-kanak dan ibu bapa.

Dari merangkak kami kini mula melangkah untuk berjalan. Dan anda telah memainkan peranan yang teramat penting membantu kami berkembang. Tanpa sokongan, teguran, nasihat dan galakan dari anda ABc tidak akan berada sejauh ini. Dengan sokongan berterusan dari anda juga... kami yakin AdikBijak.com akan dapat terus membawa visi dan misi kami untuk menyuburkan kembali peranan ibu bapa dalam mendidik anak-anak di rumah.

Bagi mengorak langkah lebih jauh ke hadapan kami telah merancang beberapa program bagi memperkenalkan lagi AdikBijak.com kepada masyarakat antaranya menjalinkan kerjasama dengan Perpustakaan Awam Negeri Sembilan dalam menubuhkan Kelab Kanak-Kanak RusaNani, program Eksplorasi Buku di wad pediatrik di hospital sekitar N. Sembilan, pertandingan membaca bersempena Pesta Buku Kanak-Kanak dan pelbagai program lagi.

Kenapa fokus di Negeri Sembilan sahaja?

Biarpun AdikBijak.com bersifat global dan ahli-ahli kami lebih ramai bermastautin di Lembah Kelang... bagi aktiviti kemasyarakatan kami merasakan adalah lebih tepat sumbangan kami difokuskan di mana AdikBijak.com telah lahir dan bertapak dahulu. Lagi pun dekat sikit untuk saya dan suami bergerak. Al-maklum Tasha masih bersekolah... jadi pergerakan kami untuk program di tempat lebih jauh agak terbatas... hehehe...

Tapi kalau ada jemputan dari tempat-tempat lain, insyaAllah, akan kami usahakan juga. Kami bakal memerlukan sukarelawan-sukarelawan bagi menjayakan beberapa aktiviti kami. Bila tiba masanya... kami akan umumkan nanti.

Bersempena ulang tahun pertama AdikBijak.com ada beberapa aktiviti yang akan (dan telah) kami jalankan. Konvoi Berkereta merupakan salah satu aktiviti yang telah dirancang dan dilaksanakan. Aktiviti lain yang bakal berlangsung adalah Program Bacaan Yasin & Doa Selamat, Pertandingan Foto Keluarga Bahagia, dan lain-lain yang akan kami umumkan dari semasa ke semasa.

Eh... panjang pula saya berceloteh.

Sekali lagi saya ingin mengucapkan jutaan terima kasih atas sokongan anda kepada AdikBijak.com. Pastinya kami amat mengharapkan sokongan ini akan berterusan sampai bila-bila. Kongsikan tentang kami dengan rakan-rakan dan keluarga agar mereka juga dapat turut sama berada dalam komuniti ibu bapa dan pendidik perihatin di AdikBijak.com.

Tidak lupa juga... bersempena Hari Ibu yang akan disambut pada 13 Mei depan, saya dan krew AdikBijak.com ingin mengucapkan Selamat Hari Ibu kepada semua. Jadilah ibu mithali kepada anak-anak... kerana untuk melahirkan anak yang cemerlang... pembentukkan keperibadian perlu bermula dengan diri kita sendiri.

Emmm... apa lagi, ek? Oh yea... fasal kisah semasa konvoi tu... lain kalilah saya cerita yea?! Hehehe... tak... tak... sebenarnya keseronokan pengembaraan kami dan rakan-rakan ABc tu boleh anda ikuti di Diari Bergambar AdikBijak.com yang telah di sediakan di forum AdikBijak.com [KLIK SINI]

Saya berbicara lagi bulan hadapan...

"SELANGKAH LEBIH BIJAK"

Puan Rosnita
AdikBijak.com

p/s: Terima kasih kepada rakan-rakan yang menjayakan Konvoi KMC-AdikBijak-MaxFuelPower terutama krew Kelab Kereta Malaysia yang telah menjadikan aktiviti tersebut suatu yang indah untuk dikenang sepanjang hayat.


No comments: