Sunday, May 20, 2012

Tips #36: Didik Anak Membaca Seawal Dalam Kandungan (Bah. 4 - Amalan Kerohanian)

TIPS #36 :: DIDIK ANAK MEMBACA SEAWAL DALAM KANDUNGAN (BAH. 4 - AMALAN KEROHANIAN)

Tips kali ini saya garap dari buku Amalan Ibu Mengandung karangan Ustazah Dato' Siti Norbahyah MahamoodAktiviti seharian kita, baik si ibu mahupun si ayah, akan memberikan pengaruh langsung kepada anak yang dikandung. Ibu dan ayah yang sentiasa melakukan amalan-amalan yang baik dan sihat akan membentuk sikap dan watak yang baik dalam diri bayi yang dikandung. Sebaliknya ibu dan ayah yang kerap bergaduh, melakukan maksiat atau perkara-perkara negatif lainnya... bakal melahirkan seorang anak yang yang keras hati, sukar belajar dan tidak mempunyai emosi yang stabil.

Mendidik anak sejak dalam kandungan ada dirakamkan di dalam Al-Quran melalui kisah Nabi Zakaria a.s. yang telah "dibisukan" oleh Allah selama tiga hari ketika isteri baginda mengandungkan anak lelakinya. Menurut ulama tafsir, proses ini berlaku adalah sebagai latihan kepada Nabi Zakaria agar sentiasa berzikir, mengingati dan menyebut nama Allah... kerana gelombang baik ini diperlukan bagi membentuk keperibadian anak yang sedang dikandung yang mana bakal lahir dan dilantik pula menjadi nabi - iaitu Nabi Yahya a.s.


Banyak amalan baik yang boleh dan sangat kami galakkan buat ibu-ibu dan juga para bapa amalkan agar zuriat yang bakal lahir dapat kita didik sedari dalam kandungan. Contohnya, amalan membaca Al-Quran akan melahirkan anak-anak yang bijak dan cerdas. Kawalan emosi ibu semasa mengandung pula akan dapat membentuk bayi yang mempunyai jiwa dan emosi yang tenang dan stabil. Sementara sikap suka bersedekah akan melembutkan hati zuriat yang bakal lahir nanti.

Rakan-rakan inginkan bayi yang kurang menangis, mudah dididik dan ceria sentiasa?

Mulakan untuk bersikap positif sentiasa, banyakkan melakukan amalan-amalan soleh, juga lakukan senaman dan makanlah dari rezeki yang baik, berkhasiat dan halal.

Nota: Kajian yang dilakukan oleh Dr Rene Van De Carr pada tahun 1979 melalui percubaan berkomunikasi dengan janin di dalam kandungan, beliau mendapati komunikasi memberikan kesan terhadap pembentukan sikap dan emosi janin-janin. Ini terbukti melalui pemerhatian perwatakan bayi-bayi setelah mereka lahir ke dunia.


Untuk tips yang lebih banyak lagi silalah baca:

No comments: