Tuesday, May 15, 2012

ENGKAULAH IBU... ENGKAULAH GURU...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera semua,


Lama sungguh saya tak berbicara melalui Buletin AdikBijak ni, kan? Pun begitu suka saya ucapkan terima kasih kepada rakan-rakan yang tetap menghubungi kami samada melalui telefon, email dan juga blog (maaf AdikBijak belum ada Facebook dan Twitter lagi... belum ada masa nak setup...hehehe). Terubat juga rindu kami kepada rakan-rakan semua. Terima kasih.

Pada Ahad yang lalu kita telah meraikan Hari Ibu. Ehem... sebenarnya untuk mengingati ibu ni bukan tunggu hari-hari tertentu, tetapi perlu diingati setiap masa dan setiap ketika. Yealah... ibu merupakan seorang insan yang tersangat mulia sehinggakan seorang ibu telah diletakkan pada ranking ke-3 untuk kita semua taati selepas Allah dan Rasulullah.

Sesungguhnya menjadi seorang ibu merupakan satu pengiktirafan dan anugerah yang sangat besar yang Allah berikan kepada kita. Saya yakin rakan-rakan yang telah menjadi ibu, dan bakal menjadi ibu dapat merasakan betapa nikmatnya dipilih menjadi seorang ibu... betapa penuhnya rasa kasih di dalam sanubari... dan betapa menggunung tingginya harapan yang terbuku di dada. Sebab itu ada pepatah Arab yang berbunyi, "Seseorang itu tidak akan mengenal erti cinta sebenar sehinggalah dia mempunyai anak..."

Oppsss... pepatah ini ada sambungannya tau iaitu, "dan tidak akan kenal erti rehat untuk orang yang mempunyi anak". Apa makna pepatah ini? Kurniaan zuriat kepada kita datang bersama rasa dan perasaan cinta dan kasih sayang yang sangat hebat... pun begitu ia juga datang dengan satu tanggungjawab yang tidak kurang hebat juga. Kerana itu juga ibu-ibu semua, kita tidak cukup sekadar berperanan sebagai ibu... tetapi kita mesti juga memikul tanggungjawab sebagai seorang guru dan juga pendidik kepada anak-anak anugerah Allah ini.

Pendidikan perlu dilakukan sejak dari dalam kandungan lagi... dan ia tidak akan berakhir sehinggalah ajal memanggil kita. Oh yea... para ayah jangan rasa semua tanggungjawab ni terpikul di bahu ibu-ibu sahaja yea. Sebagai pemimpin anda perlu memainkan peranan untuk membentuk dan memandu keluarga menjadi sebuah keluarga yang hebat dan diredhai Allah. Tugas mendidik dan mengasihi anak-anak adalah tanggungjawab bersama.

Rakan-rakan yang saya hormati...
  • bila mendidik anak-anak didiklah mereka dengan ilmu dan iman
  • dan bila perlu mereka dimarahi, marahlah mereka dengan hikmah dan rahmah
  • dan jika perlu dihukum, hukumlah mereka dengan kasih dan sayang

Akhir kata di sini ingin saya mengucapkan Selamat Hari Ibu dan Selamat Hari Guru untuk ibu-ibu dan para pendidik di seluruh dunia. Jasa dan pengorbanan anda semua sangat besar dan hebat, dan hanya Allah sahaja yang berhak dan mampu membalasnya.


Dikesempatan ini juga ingin saya meminta rakan-rakan untuk menyedekahkan Al-Fatihah kepada guru Al-Quran kami, Ustaz Mohd Akib yang baru sahaja kembali ke rahmatullah pada hari Sabtu yang lalu. Jasa beliau amat besar dan pastinya tidak akan mampu berganti. Kami bersyukur kerana sempat meraih sedikit ilmu beliau, dan kami juga amat-amat berterima kasih kerana kesudian beliau mendidik anak kami dalam bidang Tarannum Al-Quran. Moga anak kami akan dapat menuruti jejak langkah anak-anak didik Ustaz Mohd Akib yang telah berjaya (kedua-dua Qari dan Qariah Antarabangsa 2011).

Semoga bertemu lagi dalam buletin yang akan datang.

Selangkah Lebih Bijak

Puan Rosnita
AdikBijak.com


p/s: Ada sedikit kami coretkan pencapaian terkini anak kami, Nur Natasha Azeze di bidang Tarannum melalui blog AdikBijak. Nak baca kisahnya sila klik DI SINI

Bahan bacaan tambahan yang saya cadangkan:
   

2 comments:

farizghazali said...

Marah dgn hikmah tu yang susah tu.

Puan Rosnita said...

InsyaAllah, dalam kelapangan akan datang saya akan cuba kupas macam mana untuk "marah secara hikmah"... :)

Sementara itu boleh cuba baca buku "Marah Tapi Sayang" yang boleh diperolehi di AdikBijak.com