Saturday, August 22, 2009

Ramadhan... Bulan Kemerdekaan Jiwa

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Lama saya tak menulis. Ada dalam dua bulan rasanya, kan? Maaf la yer... agak sibuk sedikit kerana perlu menyiapkan tugasan kursus dan juga membuat persiapan untuk menghadapi peperiksaan semester pertama. Alhamdulillah, peperiksaan pun dah selesai dan sekarang sedang bercuti selama dua minggu dari kursus, jadi adalah sedikit ruang untuk berceloteh. Tak le banyak mana pun masa, al-maklum tugas utama sebagai surirumah dan ibu perlu dilaksanakan, begitu juga tugas harian saya mendidik anak-anak bangsa di Taska berhampiran. Dalam sibuk-sibuk sempat la juga mengecat rumah bersama suami dan anak perempuan saya... hehehe... puasa pun belum tapi semangat nak Raya dan berkobar-kobar... hehehe...

Seperti yang telah diumumkan semalam oleh Penyimpan Mohor Besar Raja-Raja, maka esok kita semua akan menyambut kembali sebuah bulan yang dalamnya penuh keberkatan, pengampunan dan rahmat... iaitu Ramadhan al-Mubarak. Alhamdulillah, bersyukur kita kepada Allah s.w.t kerana kita masih lagi dipilih dan dipanjangkan usia untuk melalui lagi bulan yang mulia ini. Ramai rakan-rakan dan kenalan kita telah terlebih dahulu dijemputNya... tanpa sempat menempuh kembali Ramadhan tahun ini. Buat mereka kita sama-samalah berdoa semoga roh mereka akan ditempatkan bersama roh orang-orang yang soleh dan bertakwa.

Samada kita sedar atau tidak pada bulan ini kita juga bakal menyambut dan meraikan ulangtahun kemerdekaan Malaysia yang ke-52. Saya jamin ramai yang mungkin agak terlepas pandang berkenaan hal ini kerana jiwa kita dah mula merasa seronok untuk menyambut Ramadhan (betul kah? Atau sebenarnya gembira sebab sebulan lagi nak Hari Raya? Hmmm...) Hehehe... saya tak bermaksud untuk rakan-rakan meletakkan kepentingan hari kemerdekaan ini sama dengan pentingnya Ramadhan. Bukan begitu... Saya cuma tertarik tentang hari kemerdekaan kali ini jatuh di dalam bulan puasa... yang mana ini amat jarang sekali berlaku (mungkin dalam 20 tahun sekali sahaja).

Terdetik di dalam hati saya... kenapa kita tidak menyerapkan "semangat kemerdekaan" ini di dalam diri kita ketika melalui Ramadhan kali ini? Bukan untuk berseronok dan bukan untuk bersuka-ria sepanjang Ramadhan ye!!!

TETAPI... kenapa tidak kita berazam mulai Ramadhan 1430 kali ini... kita akan berusaha untuk menghayati dan mengimarahkan bulan yang mulia ini... AGAR... menjelang 1 Syawal 1430... kita akan benar-benar MERDEKA!!!

MERDEKA dari mengingkari perintah Allah dan Rasul...

MERDEKA dari sikap suka mengabaikan Ibu Bapa, Suami/Isteri, Anak-anak dan Keluarga

MERDEKA dari sifat Malas, Sombong, Suka Membazir, Hasad Dengki, Membuang Masa

MERDEKA dari Buta Ilmu, Kejumudan Fikiran, Kebekuan Akal

MERDEKA... MERDEKA... MERDEKA!!!

Faham maksud saya sekarang??? Alhamdulillah jika dah dapat tangkap maksud saya.

Kerap kali kita diingatkan supaya sepanjang Ramadhan kita perlu menahan diri dari melakukan perbuatan yang mungkar dan sia-sia. Kenapa mesti tahan sahaja semasa Ramadhan, tetapi bila Syawal menjelang semuanya meledak semua? Kata omputeh... "all Hell broke loose".

Masa untuk kita berubah...!!! Saya gesa untuk Ramadhan kali ini kita semua berazam agar bukan lagi setakat "menahan" diri... tetapi terus memerdekakan diri kita ini. Usah benarkan sikap dan sifat yang buruk terus merantai kita dan menjadikan kita hamba. Kita semua berhak untuk MERDEKA.

Hehehe... semangat pula celoteh. Bukan apa terasa berkobar-kobar sungguh nak sambut Ramadhan + Merdeka kali ini.

Dikesempatan ini saya, suami dan Tasha ingin mengucapkan jutaan terima kasih kepada semua rakan-rakan AdikBijak.com atas sokongan anda kepada usaha kecil kami ini. Setakat buletin ini ditulis AdikBijak.com telah pun mempunyai lebih 10,000 ahli berdaftar yang datang dari seluruh pelusuk dunia. Dengan ahli seramai ini... kalau jadi kami buat perjumpaan Hari Raya tahun ini... harap-harap tu lagi ramailah yang akan datang memeriahkannya yea!

Kami juga ingin memohon ampun dan maaf jika sepanjang kita berkenalan dan berurusan ada kekurangan, kepincangan dan ketidak sempurnaan di pihak AdikBijak.com. Tegurlah kami... bimbinglah kami... agar AdikBijak.com akan lebih berjaya lagi dimasa hadapan.

Buat ibu-ibu dan para bapa... tolong sampaikan salam kami kepada anak-anak yang baru mula belajar berpuasa tahun ini. Katakan kami ucapkan... TAHNIAH... kerana berani mengharungi Ramadhan kali ini. Sepanjang puasa ini bila anak-anak kurang bermain di luar, gunakan masa tersebut untuk melatih dan mendidik mereka membaca dan belajar. Bawa juga mereka ke masjid untuk bersama mengerjakan solat fardu, Tarawikh, Tadarrus,Tahajjud, Qiamullail dan sebagainya. Anda perlu memainkan peranan sebagai model terbaik buat anak-anak.

Akhir kata... Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Semuga Ramadhan kali ini adalah lebih baik dari tahun terdahulu... dan mampu memerdekakan kita sepenuhnya dari sifat-sifat yang buruk.

Renung-renungkan dan selamat beramal... (pinjam kata-kata Prof. Izzy Hj Ali)

Selangkah Lebih Bijak

Puan Rosnita
AdikBijak.com

Bahan bacaan tambahan yang saya cadangkan:

No comments: