Sunday, May 31, 2009

Tahniah... AdikBijak.com Kini Berusia 4 Tahun...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Pejam celik... pejam celik... menapak setahun lagi dah usia AdikBijak.com. Alhamdulillah, dengan berkat doa dan bantuan rakan-rakan semua, yang bersama-sama kami mengembangkan usaha untuk menghidupkan lagi peranan ibu bapa dalam mendidik anak-anak sendiri di rumah, AdikBijak.com kini mempunyai hampir 10,000 orang ahli berdaftar yang datang dari seluruh pelusuk dunia.

Ada yang bertanya... AdikBijak.com tak ada rancangan ke nak buat sambutan makan-makan ke... perjumpaan ke...?

Hehehe... hajat hati kami tu memang ada. Malah teringin sangat nak buat perjumpaan dengan rakan-rakan semua, lebih-lebih lagi setelah perjumpaan Hari Raya tahun lalu terpaksa dibatalkan atas sebab-sebab yang tidak dapat dielakkan. Rindu nak jumpa dengan rakan-rakan. Apakan daya tahun ini jadual kami semakin ketat dan padat. Cuba-cuba juga nak cari ruang kelapangan... tetapi belum lagi berjumpa masa yang sesuai. InsyaAllah akan kami usahakan agar sekurang-kurangnya perjumpaan Aidil Fitri dapat diadakan nanti.

Jika awal tahun ini saya mula mengajar kembali di tadika (sila rujuk Buletin lalu untuk cerita lanjut)... bulan Mei ini saya pula yang belajar balik. Hehehe... dah tua-tuan ni belajar apa lah pulak yea?

Untuk pengetahuan rakan-rakan bermula bulan ini saya kembali menjalani hidup sebagai pelajar. Yuppp.. saya sambung belajar kembali. Bukan sepenuh masa lah... tapi ambil kelas masa hujung minggu. Saya sambung belajar dalam bidang Pendidikan Awal Kanak-Kanak di salah sebuah IPTA.

Jadual harian dah sedia ketat... semakin bertambah ketatlah nampaknya... isk!!! Emmm... tapi bak kata orang tua-tua... alah bisa tegal biasa. Semangat untuk memajukan diri di samping sokongan dari keluarga tercinta, juga tidak lupa juga doa dari rakan-rakan semua, saya yakin saya pasti akan dapat mengharunginya dengan penuh jaya.

Ingat lagi tak celoteh saya pada bulan lalu berkaitan ibu bapa perlu berilmu? Haaa... saya perasan bila saya mula belajar kembali ia telah secara langsung merangsang anak perempuan saya untuk semangat belajar. Biasanya kita akan membebel pada anak supaya dia belajar lah... dapat markah bagus lah... buat kerja rumah lah... TAPI... dia lihat kita duk relaks jer. Camne dia nak semangat belajarkan?!! Tetapi bila anak saya lihat umminya sendiri sibuk belajar macam dia... dia ada role model untuk diikut. Semangat saya dan anak semakin membara lagi lebih-lebih lagi bila si ayah (aka CyberAzeze) mencabar untuk melihat siapa dapat skor paling baik... hehehe...

Rakan-rakan tak perlu lah daftar sambung belajar semata-mata untuk jadi role model kepada anak-anak (tapi kalau nak memajukan diri... silakan... amat digalakkan). Dengan sama-sama duduk membaca dengan anak-anak, berbincang dan membimbing anda pasti akan dilihat oleh anak-anak sebagai sumber rujukan dan guru buat mereka di rumah. Usah biarkan mereka belajar sendirian... sedang kita seronok layan rancangan di televisyen.

Buatkan jadual di rumah agar anda, anak-anak dan keluarga dapat menjalankan pelbagai aktiviti sihat bersama. Belajar atau membaca bersama, menonton dan beriadah bersama, juga tak kurang penting adalah solat dan makan bersama-sama.

Minggu ini merupakan minggu akhir anak-anak bersekolah sebelum memulakan cuti semester yang agak panjang (dua minggu). Sudahkah rakan-rakan merancang program-program untuk mengisi masa cuti yang panjang ini buat anak-anak???

Ambillah cuti barang 3 - 4 hari dan bawalah mereka bercuti ke tempat-tempat yang menyeronokkan. Suasana riang bersama keluarga ini bukan sahaja akan mengeratkan ikatan kasih sayang... tetapi juga merupakan masa yang sangat sesuai dan effektif buat kita mendidik, mengasuh dan menasihat anak-anak agar menjadi insan yang soleh dan solehah... emmm.. nasihat ni bukan datang dari saya semata... tetapi berdasarkan hadis Rasulullah s.a.w (pernah saya ulas dalam Buletin yang lalu... lupa pula edisi yang mana).

Cukup dululah celoteh saya kali ini. Banyak tugasan nak kena siapkan nih... hehehe. Esok ada satu eksperimen nak kena buat kat tadika... jadi kena sediakan bahan-bahan dan perancangan.

Akhir kata ingin saya dan keluarga mengucapkan berbanyak-banyak terima kasih kepada semua yang telah memberikan sokongan kepada kami. Doakanlah agar AdikBijak.com akan terus maju dan berkembang demi mencapai misi utama kami; Menghidupkan kembali peranan ibu bapa dalam mendidik sendiri anak-anak di rumah.

Jangan lupa pesanan saya... JOM PERGI BERCUTI!!!

Selangkah Lebih Bijak

Puan Rosnita
AdikBijak.com

Bahan bacaan tambahan yang saya cadangkan:

No comments: