Sunday, April 12, 2009

Jadilah Ibu Bapa Yang Berilmu...

Assalammualaikum dan Salam Sejahtera,

Pada bulan yang lalu adik-adik dan anak-anak kita yang telah menduduki peperiksaan SPM pada tahun 2008 telah menerima keputusan masing-masing. Haaiii... sejuk perut ibu-ibu yang mengandungkan bila melihat anak-anaknya berjaya mencapai keputusan yang cemerlang. Malah ada yang luar biasa cemerlangnya.

Pernahkah kawan-kawan terfikir kenapa ada di kalangan anak-anak ini begitu berjaya sekali? Yang jelas status atau kemampuan kewangan sesebuah keluarga bukan menjadi faktor utama penyebab kejayaan anak-anak ini. Ada anak orang kaya yang berjaya, dan tidak kurang juga yang gagal. Begitu juga anak-anak mereka yang kurang berada... ada yang lemah... dan ada pula yang mampu menjadi pelajar terbaik peringkat nasional.

Mengikut kajian dan pemerhatian kami peranan ibu bapa dalam menjadi mentor kepada anak-anak, baik dalam hal pelajaran, atau pergaulan seharian, atau pendidikan rohani dan akidah, adalah penyebab utama yang mendorong dan menjadi pemangkin kejayaan anak-anak. Peranan ibu bapa kini adalah lebih luas... bukan lagi sekadar menjadi ibu dan ayah... tetapi ibu bapa masa kini perlu juga memainkan peranan sebagai guru... kaunselor... dan rakan karib kepada anak-anak.

Rakan-rakan yang saya sayangi sekelian. Cabaran menjadi ibu bapa pada zaman ini jauh lebih getir. Apa yang mungkin berkesan dan terbaik pernah ibu bapa kita berikan kepada kita dulu... kini untuk anak-anak kita mereka memerlukan sesuatu yang lebih lagi. Ibu bapa masa kini perlu jauh lebih bersedia dengan ilmu pengetahuan, kekuatan mental dan keutuhan rohani.

Ingat lagi tak masa kita kecil-kecil dulu... bila kita mula main hujan... maka mak kita akan berteriak... "HAH... MAIN LAGI HUJAN TUH. TAK PAYAH BALIK. DUDUK LAH TENGAH HUJAN TU SAMPAI KECUT!!!" Dan apa respon kita... hehehe... kita dengan kecut perut cepat-cepat masuk rumah dan duduk diam-diam. Atau bila ada tetamu bertandang ke rumah... cukup sekadar "jelingan manja" ibu maka terkulat-kulat kita bersegera berpindah ke dapur agar perbualan orang tua-tua tidak terganggu.

Ermmm... cuba anda buat perkara yang sama pada anak-anak kita pula sekarang. Huh...!!! Kalau kita herdik suruh main hujan (kira macam reverse physchology la nih)... semakin dia ligat tengah hujan dan betul-betul main sampai kecut lah jawabnya. Kecut ke dia pada kita... huhuhu... NO WAY!!! Dan kalau kita jeling pula pada dia... jangan terkejut kalau anak anda bertanya... "Ehh... kenapa mata ibu besar macam anakonda bu? Mata ibu sakit ker?!". Hehehe...

Masa dah berubah dan anak-anak kita kini membesar dalam suasana yang berbeza berbanding kita dahulu. Mereka lebih terdedah dengan pelbagai maklumat, informasi dan pengaruh sekitar sejak dari mereka lahir lagi. Percaya atau tidak... anak-anak kita kini mempunyai pencapaian dan perkembangan minda yang jauh lebih maju berbanding kita ketika seusia dengannya.

Justeru itu kita sebagai ibu bapa juga perlu berubah dan lebih maju lagi. Pendekatan reverse physchology mungkin kini perlu ditukar kepada pendekatan reasoning (apa yea istilah tepat dalam B. Melayu... isk) yang mana anak-anak perlu diberikan penerangan dari segi sebab dan akibat. Isyarat-isyarat sindirian atau kata-kata kiasan mungkin perlu ditukar kepada arahan tepat dan bersebab.

Anak-anak kini mungkin akan lebih responsif jika kita katakan... "Sayang jangan main hujan yea. Nanti sayang boleh demam. Bila demam tentu esok sayang tak boleh main dengan kawan-kawan lain. Apa kata sayang duduk di dalam dan ibu akan bacakan cerita yang sayang suka tu..."

Kita perlu ada ilmu... jika rasa kurang maka berusahalah untuk tambah ilmu... Kita boleh tingkatkan ilmu keibubapaan melalui pembacaan, rencana di televisyen, forum-forum keibubapaan atau melalui medium seperti AdikBijak.com. Jangan lupa juga untuk tambahkan ilmu pengetahuan umum, ilmu-ilmu agama dan juga hal-hal berkaitan teknologi terkini.

Anak-anak masa kini akan sentiasa menguji pengetahuan dan ilmu ibu bapanya. Jadi sentiasalah bersedia... jika anda mahu mereka melihat anda sebagai idola atau role model yang mereka kagumi.

Fikir-fikirkan...

Selangkah Lebih Bijak

Puan Rosnita
AdikBijak.com

Bahan bacaan tambahan yang saya cadangkan:

1 comment:

rynas said...

salam ziarah. yer betul saya setuju nak jaga anak-anak sekarang kena ada ilmu, sebab pemikiran mereka cepat berubah, seiring dengan teknologi. Nak jaga anak pun kena ikut perkembangan semasa juga dah tak boleh tegur macam dulu lagi. Thanks for the info sgt berguna.