Wednesday, September 12, 2007

Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak

Assalamualaikum dan Salam Sejahtera,

Jumaat lepas Perdana Menteri telah membentangkan Belanjawan 2008. Alhamdulillah banyak yang beliau bentangkan pastinya mengembirakan kita semua sebagai ibu-bapa. Pelepasan pelbagai bentuk yuran di peringkat sekolah, pemberian buku-buku teks percuma, peningkatan elaun dan kemudahan untuk para guru, dan pelbagai lagi saranan di dalam pembentangan belanjawan ini pastinya menjanjikan kemudahan dan faedah pendidikan yang baik kepada anak-anak kita di masa hadapan.

Harap-harap jangan ada pula pihak-pihak mula menangguk di air keruh. Yealah... tiba-tiba nanti Yuran PIBG pula naik, atau harga pakaian persekolahan naik. Atau semasa mendaftar anak ke sekolah nanti ibu bapa mula dibebankan dengan pelbagai "buku-buku tambahan" yang "wajib" dibeli sedang jarang-jarang pula digunakan di kelas.
Di negara kita ini situasinya jika difikirkan agak aneh sekali. Bila petrol naik... harga barangan ikut naik. Bila gaji dan elaun kakitangan kerajaan naik... harga barangan juga turut naik. Dan bila kerajaan mengumumkan pelbagai insentif bagi mengurangkan bebanan perbelanjaan rakyat... harga barangan tidak pula ikut turun, sebaliknya tetap naik juga. Alasannya... kita kini punya lebih wang untuk berbelanja. Isk... herankan?!

Tak sampai dua hari lagi kita bakal menyambut bulan mulia, Ramadhan Al-Mubarak. Alhamdulillah kita semua dipanjangkan usia dan dimurahkan rezeki oleh Allah s.w.t untuk bertemu kembali bulan mulia ini yang mana di dalammya terkandung pelbagai kelebihan dan rahmat. Dibulan inilah kita digalakkan melipat gandakan lagi ibadah, sedekah dan lain-lain amalan baik... hingga ada orang mewar-warkan bulan ini sebagai "Bulan Pesta Ibadah".

Emmm... betul ke ramai yang meraikan "pesta" ini? Atau "pesta" yang lebih meriah dan lebih diraikan orang adalah pesta-pesta makanan di bazar-bazar Ramadhan... atau bulan ini juga menjadi bulan pesta membeli-belah? Haaaiii... tepuk dada tanya selera... dan jangan lupa jengah-jengah poket (cukup ke bajet? Hehehe...). Dalam kita seronok berbelanja jangan lupa kepada perkara yang dituntut seperti mengeluarkan Zakat dan Sedekah.

Ramai juga ibu bapa pada tahun ini mengambil peluang untuk melatih anak-anak untuk mula berpuasa. Tahun ini merupakan tahun kedua anak saya Tasha berpuasa. Seronok, geram, kasihan dan macam-macam lagi perasaan bercampur baur melayani anak-anak yang baru belajar puasa ni. Dari susahnya nak kejut sahur, lepas tu melayani ragamnya bila lapar, dan keceriaan ketika berbuka membuatkan kita tersenyum... bahagia. Kalau rakan-rakan ada anak berusia 5 - 6 tahun tu... sesuailah untuk mula dilatih berpuasa... bak kata pepatah melentur buluh biar dari rebung.

Satu tips nak saya kongsikan tentang mengajar anak berpuasa ni ialah... bila Ramadhan hampir tiba... mulalah bercerita dengan anak tentang puasa. Terangkan kepadanya kenapa kita perlu berpuasa, macam mana rasanya puasa dan kelebihan bila berpuasa. Ini akan menyediakan anak-anak dari segi mental tentang puasa. InsyaAllah, bilamana Ramadhan menjelang lebih mudah untuk mengajaknya berpuasa kerana dia telah lebih dahulu bersedia.

Cukup dulu rasanya celoteh saya. Kena mula berlatih kurangkan cakap... tetapi lebihkan bekerja di bulan Ramadhan ini, tak gitu? Apa pun saya bagi pihak krew AdikBijak.com ingin mengambil kesempatan ini mengucapakan Selamat Menyambut Ramadhan Al-Mubarak. Moga-moga Ramadhan kali ini akan menjadi Ramadhan yang lebih baik berbanding tahun-tahun terdahulu. Kami juga ingin mengambil peluang memohon ampun dan maaf dari rakan-rakan semua sekiranya sepanjang tahun ini ada kami melakukan kesilapan, terkasar bahasa, terkurang mesra dan lain-lain yang tidak kami sengajakan. Harap ianya tidak disimpan di hati.

Untuk bulan September ini kami ada bawakan beberapa buah buku dan majalah baru khusus untuk anak-anak kita. Majalah Aulad dan Celik tu amat-amat kami recommend kepada anda kerana ia akan memberikan bahan bacaan baru buat anak-anak setiap bulan. Tak lupa juga siri buku-buku cerita yang menghiburkan dengan ilustrasi menarik yang bakal menarik minat anak-anak kita kepada pembacaan.

Untuk anda pula buku-buku sepeti "Remeh-Temeh Tentang Puasa" atau "Remeh-Temeh Tentang Solat" atau buku-buku lain boleh anda miliki untuk mengisi masa terluang di bulan Ramadhan ini dengan meningkatkan ilmu di dada. Jangan lupa.. pada belanjawan tahun lalu kerajaan telah meningkatkan rebet cukai bagi pembelian bahan-bahan bacaan dari RM700 ke RM1000. Jadi gunakan peluang ini dengan sebaiknya.

Selamat Berpuasa......"SELANGKAH LEBIH BIJAK"

Puan Rosnita
AdikBijak.com


p/s: Buku-buku terbaru di AdikBijak.com untuk September 2007:-

No comments: