Monday, April 2, 2007

Tips Cepat Membaca - Siri 10

RANGSANG MINDA ANAK SEBELUM TIDUR

Kita biasa lihat di kaca televisyen bagaimana ibu bapa di negara-negara barat mempraktikkan membaca buku-buku cerita kepada anak-anak sebelum tidur. Ini merupakan satu aktiviti sihat yang perlu kita contohi dan praktikkan.

Untuk pengetahuan anda ilmu dan maklumat yang diterima oleh anak-anak sebelum tidur akan terus diproses dan dicernakan oleh mindanya. Walaupun dalam keadaan tidur, anak-anak sebenarnya terus-terusan belajar. Otak mereka akan cuba memahami, menjalin hubungan logik antara maklumat, dan cuba menyelesaikan masalah. Oleh itu adalah menjadi tanggungjawab kita mengisi minda mereka dengan informasi yang baik dan berguna untuk diproses olehnya.
Suka saya cadangkan untuk anak-anak diperingkat bayi (kurang dari 1 tahun) tunjukkan kepadanya dua atau tiga gambar-gambar yang terang dan menarik (penggunaan kad imbas digalakkan untuk aktiviti ini). Sebutkan nama atau warna gambar-gambar tersebut. Disarankan juga anda "menambah-nambah cerita" kepada gambar tersebut agar ia menjadi lebih menarik.

Bagi anak-anak yang berusia kurang dari 3 tahun... perkenalkan kepadanya buku-buku cerita yang tak banyak sangat tulisan tetapi mempunyai gambar-gambar yang menarik. Untuk anak-anak peringkat ini anda mungkin belum perlu membaca cerita di dalamnya... cukup sekadar "mereka-reka" cerita berdasarkan gambar yang dilihat.

Dan buat anak-anak yang lebih besar, bacalah buku-buku cerita yang bersifat nasihat, menghiburkan dan mendidik. Jangan bacakan buku-buku bersifat seram atau ganas kerana ianya akan mempengaruhi jiwa dan mindanya. Bacalah dengan sebutan yang jelas dan ekspresi yang betul. Akhiri kisah yang anda baca dengan bertanyakan soalan atau meninggalkan nasihat anda kepada anak-anak... dengan tujuan supaya minda anak-anak kita memprosesnya semasa tidur.

Jom praktikkan malam ini juga...

Nota: Berikut saya senaraikan beberapa buah buku yang boleh didapati di AdikBijak.com yang sesuai untuk aktiviti di atas:


No comments: